Pavel Rydzyk:

Analýzy, tvrdá data a možnost „zanechat otisk“

YD Capital je česká kapitálová společnost, jejíž portfolio tvoří hlavně dlouhodobá a stabilní aktiva, jako jsou nemovitosti a energetika. Pavla Rydzyka, předsedy představenstva, jsme se zeptali na to, co ho vedlo k tomu založit před pěti lety novou investiční společnost, jak ji trh přijal, a také na zajímavou alternativní investiční příležitost YDeal Cars, s níž lze podle jeho slov dosáhnout zhodnocení peněz s úrokem až 180 %.

Na trhu jste víceméně nováčkem, ale vaše portfolio je v porovnání i s mnohem staršími společnostmi velice rozsáhlé, jak vlastně investiční skupina vznikla?

YD Capital vzniklo z vize poskytnout efektivní a pragmatická řešení v oblasti investic i energetiky. Společně s dalšími kolegy jsme sdíleli touhu budovat společnost řízenou hodnotami, jako jsou dlouhodobost, transparentnost a profesionální přístup. Zároveň jsme viděli, že investoři začínají být náročnější a hledají stabilní a výnosné investiční příležitosti. Díky naslouchání a kombinaci našich zkušeností se strategickým plánem se YD Capital stalo zajímavým hráčem na trhu investic. To se odráží ve zvýšeném zájmu nejen potenciálních klientů, ale i konkurenčních subjektů. Jak se však říká, úspěch i pozornost kritiků si musíte zasloužit.

 
Co jste dělal před YD Capital?

Před založením YD Capital jsem se věnoval různým podnikatelským aktivitám v oblasti financí, investic a realit. Měl jsem příležitost pracovat v různých rolích, které mi poskytnuly cenné zkušenosti a znalosti i v rámci strategického řízení. Vedl jsem skvělé týmy a současně vnímal potřeby klientů i chování trhů. Tyto zkušenosti mi pomohly pochopit potřeby investorů a také jsem si uvědomil, že některé věci lze dělat lépe. Během tohoto období jsem pracovně potkal mnoho skvělých lidí, kteří to viděli stejně. Spolupracovali jsme formou gentlemanské dohody, rozuměli jsme si v hodnotách a bylo jen otázkou času, kdy to nabere oficiální ráz. Dodnes většina z těchto spolupracovníků zastává významné a nenahraditelné role v YD Capital.

V rámci skupiny máte poměrně aktivní energetickou divizi. Čemu se věnuje?

YD ENERGY je holdingová společnost, která se zaměřuje na rozvoj a implementaci technologií v energetice. Hlavními oblastmi zájmu jsou naše společnost První česká energie – dodavatel elektřiny a plynu. S ohledem na další oblasti nesmím opomenout podporu obnovitelných zdrojů energie a vývoj inteligentních systémů pro efektivnější správu spotřeby a výrobu elektrické energie. Baví nás především inovace, které přinášejí praktická řešení pro moderní energetické potřeby. Rovněž se snažíme o pokroky, které respektují potřeby udržitelného rozvoje.

Jak se vám dnes daří investice v jednotlivých oblastech zhodnocovat?

Strategie YD Capital se zaměřuje na dlouhodobá a stabilní aktiva, jako jsou nemovitosti a energetika. V oblasti nemovitostí jsme dosáhli úspěchu díky strategickému výběru lokalit a investicím do komerčních nemovitostí se stabilními nájemníky. V energetice se soustředíme zejména na obnovitelné zdroje energie, což nám umožňuje přispívat k udržitelnému rozvoji a zároveň dosahovat konkurenceschopných výnosů. Naše energetická společnost První česká energie si v roce 2023 vytvořila skvělou pozici na trhu a k sítím připojila více než dvanáct tisíc domácností. To se, samozřejmě, odrazilo na více než příznivých číslech a výsledcích. PČE si zajistila pozici druhého nejrychleji rostoucího dodavatele. V segmentu plynu se společnost z hlediska růstu umístila na čtvrtém místě. V současnosti je PČE čtrnáctým největším dodavatelem elektřiny a osmnáctým největším dodavatelem plynu podle počtu zákazníků.


Investujete tedy i do nemovitostí. Podle čeho se vlastně rozhodujete, do čeho investovat?

Podle analýz, tvrdých dat a možnosti „zanechat otisk“. Držíme se vždy ověřených analýz trhu, potenciálu růstu a stability daného segmentu. Preferujeme investice do nemovitostí s dlouhodobými nájemníky a stabilními příjmy. Sledujeme také trendy trhu a hledáme nové příležitosti, které mohou přinést atraktivní výnosy.

A investujete jen do českých nemovitostí, nebo se poohlížíte i v zahraničí?

Přestože se primárně zaměřujeme na český trh, naše portfolio přesahuje i do okolních zemí Evropy až do Chorvatska. Tam máme obrovské pozemky na pobřeží Jadranu a nabízíme investorům možnost jejich přímého spoluvlastnictví. Samozřejmě sledujeme příležitosti jak na domácím trhu, tak i v zahraničí, kde vidíme potenciál pro růst a rozvoj našeho investičního portfolia. Protože všechny naše aktivity mají jeden cíl – přinést hodnotu našim klientům a rozšířit diverzifikaci našeho portfolia, abychom udrželi konkurenceschopnost.

Vedle investičního portfolia máte i značku YD Home. To je klasická realitka?

YD Home není pouze realitkou, je něčím více. YD Home je naše realitní divize, která se zaměřuje na prodej a pronájem nemovitostí. Naše služby jdou nad rámec běžné realitní činnosti – nabízíme komplexní poradenství, personalizovaný přístup a širokou škálu služeb, které pomáhají našim klientům dosáhnout jejich cílů v oblasti nemovitostí. Poskytujeme profesionální služby v oblasti realit a snažíme se splnit potřeby a přání našich klientů. Samozřejmě jde v první řadě o lidi. YD Home tvoří tým zkušených specialistů z oblasti luxusních realit.

Zaujala mě vaše další divize YDeal Cars. O co přesně se jedná?

YDeal Cars je kombinací rozumu a emocí, kdy investorům nabízíme „něco navíc“ do jejich portfolia. Naše nová divize je zaměřená na investice do luxusních automobilů. Tyto ikony automobilového průmyslu nabízejí nejen emocionální hodnotu, ale i atraktivní investiční příležitost s průměrným růstem hodnoty až o 185 % za posledních deset let.

To portfolio je nesmírně pestré. Plánujete ještě nějaké další rozšíření?

 Pokračujeme ve strategickém rozvoji našeho portfolia, dnes zejména s ještě větším fokusem na specializaci a upevnění naší pozice v oblastech, které od počátku rozvíjíme v souladu s naší investiční strategií. Také sledujeme a analyzujeme tržní trendy, abychom mohli reagovat na změny. Aktuálně dotahujeme částečnou restrukturalizaci našich interních oddělení s cílem, aby každý měl svou roli a pozici, která je pro něho skutečně YDeální.


Text: Dana Hradecká

Foto: YD Capital, Marek Topolář

Mohlo by vás zajímat