Marek a Patrik Jakešovi:

Hlavou v oblacích i na silnici,

nohama pevně na zemi

Dva bratři Marek a Patrik Jakešovi sice vypadají jako dvojčata, ale nejsou. Starší Marek už před lety založil mezinárodní internetový obchod s autodoplňky, které si sami vyrábějí a mladší Patrik vystudoval architekturu. Byla jen otázka času, kdy se společně pustí do podnikání v realitách. Jejich rodinná firma Jakeš Development vsadila na výstavbu nových bytů především v menších městech a má za sebou úspěšné realizace celé řady developerských projektů v Kolíně, Kutné Hoře, Humpolci nebo v Havlíčkově Brodě. Baví je přitom nejen nová výstavba, ale i revitalizace starých objektů. Nyní se bratři chystají do Prahy a dalších měst a připravují i nové zajímavé koncepty.

Jste poměrně mladá developerská firma. Co vás k realitnímu developmentu přivedlo?

Patrik:
Podnikatelského ducha máme v rodině, na začátku našeho příběhu stál strýc Libor Joukl, který nám předal nejdůležitější znalosti. Začínali jsme s bráchou Markem na rodné Vysočině a postupně jsme rozšiřovali naše portfolio, které dnes tvoří různorodé projekty od rodinných domů až po celý bytový urbanistický blok. Viděli jsme příležitost v transformaci prostoru a vytváření nových a inovativních domovů.

Marek:
Při škole jsem založil internetový obchod a vyráběl díly pro vozidla na 3D tiskárnách. A někteří naši zákazníci, kterým jsme pečovali o vozidla, nás poprosili o pomoc i s jejich nemovitostmi. Následně jsme společně se strýcem začali na rodné Vysočině a následně jsme pokračovali do středních Čech a do Prahy.

A jak máte ve firmě nastavené řízení? Asi nevedete firmu oba dva?

Marek:
Patrik pečuje o kancelář a já se více pohybuji v terénu, na stavbách a schůzkách. Brácha má blíž k nájemním bytům a já zase k developmentu.

Patrik:
Je to tak, Marek řeší důležitá jednání a schůzky, já se věnuji operativě kanceláře a koordinaci projektů. Jsme rodinná firma, ale máme strukturovaný tým specialistů s jasně definovanými rolemi.

O jaké bydlení je v současnosti největší zájem?

Marek:
Situace na trhu s nemovitostmi se stále mění a my se snažíme držet krok a nabízet klientům to nejlepší. Klademe důraz na snižování energetické náročnosti a kvalitu provedení stavby a udržitelnost našich projektů. Sázka na kvalitní řešení se vždy vyplácí a u nemovitostí to platí dvojnásob.

Patrik:
V současnosti je velký zájem o malometrážní byty, tedy byty pro mladé rodiny, mikrobyty a částečně stále trvá zájem o studentské bydlení pro vysokoškolské studenty. Velká část bytů jsou investiční byty. Naše nabídka je právě odrazem této poptávky.

Bydlení ale začíná být pro mladou generaci nedostupné nejen v Praze, ale i v Brně nebo Ostravě. Jak jsou na tom ještě menší města?

Marek:
Stejně jako naši zákazníci netrpělivě čekáme na rozjezd podpory vlády na zvýšení dostupnosti nájemního bydlení. Máme, v rámci tohoto projektu, zájem spolupracovat s municipalitami právě v menších městech.

Patrik:
Je nutné zmínit, že do výsledné ceny bytové jednotky velkou měrou vstupuje cena pozemku a projektu. Právě z tohoto důvodu mohou v menších městech vznikat zajímavé projekty s bytovými jednotkami, které jsou dostupné třeba pro mladé rodiny.

Váš zatím největší development je asi v Kutné Hoře, kde jste zrekonstruovali prvorepublikovou vilu a nyní projekt rozšiřujete o moderní novostavbu. Řekněte něco o tom projektu.

Patrik:
Jedná se o bývalou továrnu na obuv, orientovanou na okraji historického centra zapsaného do UNESCO, která ožila a proměnila se v moderní bytový dům. V současné době navrhujeme dostavbu urbanistického bloku, kde bude celkem 120 bytů, domov pro seniory se 120 lůžky, dvě školky, obchod a bistro. 

Marek:
Pro nás je velice důležité revitalizovat tento brownfield v rovině udržitelnosti. Právě naplnění jednotlivých pilířů je pro nás, ale i pro ostatní participanty zásadní.

Další zajímavý projekt je vybydlený funkcionalistický dům v poměrně problémové lokalitě v Kolíně.

Patrik:
Zrekonstruované bytové domy GEMINI jsou zajímavé i z historického hlediska. Navrhnuté byly podle plánu kolínského stavitele Lva Veletovského v roce 1930 s pořadovým číslem IV. na objednávku města Kolín. S výstavbou se začalo o několik let později. Jedna ze zajímavostí je, že návrh projektu byl původně realizován v roce 1929 v novorenesančním stylu, od kterého se ale později upustilo a domy se postavily v moderním funkcionalistickém stylu. Oba návrhy měl na svědomí právě kolínský architekt Lev Veletovský. 

Marek:
Pro nás je především zásadní realizovat v problémové lokalitě města výstavbu, která přinese nové byty. Dojde zde ke změně, která je velice očekávaná a pro lokalitu žádaná.

Jakou roli pro vás hraje architektura? K designu máte blízko, že?

Patrik:
Architektura a design jsou neodmyslitelnou součástí mého života. Zkušenosti jsem sbíral už při studiích ve Švýcarsku a Velké Británii, práce architekta je krásná v její různorodosti a je to něco, co mi dává smysl. 

Marek:
Máme snahu, aby naše projekty obyvatelé a klienti převzali jako vhodné doplnění do stávající zástavby. To ale nevylučuje, že naše projekty nemají a nebudou mít odpovídající moderní architektonický výraz.

A co udržitelnost?

Patrik:
Udržitelnost je pro nás klíčovým prvkem v každém našem projektu. Snažíme se integrovat prvky udržitelného rozvoje, jako jsou energetická účinnost, použití obnovitelných materiálů a minimalizace environmentálního dopadu, do všech našich staveb. Projekty jsou navrženy vždy v co nejlepším energetickém standardu, který́ je u projektů ekonomicky možný́. Stavby tu ale budou stát dalších sto let, a proto dbáme na udržitelnou výstavbu a následujeme cíle Evropské unie do roku 2030 a 2050 v oblasti menší spotřeby energie a zvyšování podílu energie z obnovitelných zdrojů. Pokud se jedná o rekonstrukci, tak vždy dbáme na recyklaci materiálů. Snažíme se cihly očistit a znovu je použít. Stejně jako trámy, nosníky a historické prvky.

Marek:
V budoucím období plánujeme realizovat hodnocení našich projektů v rovině udržitelnosti. Pokládáme za velice důležité nebrat v potaz pouze ekonomický aspekt a uvědomit si, že je žádoucí zohlednit i environmentální a sociální pilíř společnosti.

Co dalšího máte v plánu?

Marek:
Naše firma roste a my se těšíme na nové výzvy, které nám přinese budoucnost. Máme velké plány, mezi něž patří budování domovů pro seniory, studentské domy nebo třeba mikrobyty pro studenty.

Patrik:
Chceme určitě pokračovat v rozšiřování naší nabídky a hledat nové a inovativní příležitosti v oblasti realitního developmentu.

A chystáte se i do Prahy? Je to přece jen vyvinutý trh, kde je nejen obrovská konkurence, ale i delší proces povolování než v menších městech.

Patrik:
Ano, nyní aktivně vyhledáváme nové příležitosti i v Praze, kde v současné době prověřujeme tři projekty. V Brně se prozatím o žádný projekt nepokoušíme, a to vzhledem ke vzdálenosti. Je pravda, že se v Praze setkáváme nejen s obrovskou konkurencí, ale i s mnohem delším procesem povolování ve srovnání s menšími městy. Vnímáme to jako další náklady, ale věřím, že současné projekty, které máme vyhlídnuté, budou nakonec ziskové.

Marek:
Zároveň se ale domníváme, že nový stavební zákon by mohl přinést určitou optimalizaci a zkrácení jednotlivých procesů. Ihned to asi nebude, ale v delším časovém horizontu k tomu jistě dojde.

Kromě výstavby nových bytů se už delší dobu úspěšně věnujete mezinárodnímu obchodu s autodoplňky, o co se přesně jedná?

Patrik:
Za vším stojí naše láska k autům, která trvá už od dětství. Marek vybudoval úspěšný e-shop s autodoplňky MJakes a v regionu střední Evropy se stal významným dodavatelem špičkových světlometů a v neposlední řadě se zaměřil také na technologii 3D tisku a rozšířenou realitu.

Marek:
Jak jsem již zmiňoval, při škole jsem založil internetový obchod, zboží jsme si vyráběli na 3D tiskárnách. Tato technologie nám dovolila, jako malé firmě, vlastní výrobky. A tyto aktivity nám následně dovolili rozšířit naši práci směrem k realitám.

Mezi vaše společné koníčky patří auta nebo třeba pilotování letadla. Jak se to všechno vůbec dá stihnout?

Patrik:
Investujeme do růstu firmy veškerou energii a koníčky jsou teď trochu v pozadí. Věříme ale, že vše má svůj čas a najdeme balanc, až dokončíme klíčové projekty.

Marek:
Skvělé na tom je, že se to dá dobře kombinovat, práce a zábava. Tisíc metrů nad zemí máte krásný nadhled a v dobré atmosféře se dá všelicos domluvit. Navíc disciplína z pilotní praxe jde skvěle přenést do práce. Mnoho věcí platí pořád stejně.

 


Text: Dana Hradecká

Foto: Ondřej Košík

Mohlo by vás zajímat